postheadericon Sofia Ionescu Ogrezeanu

În 1944, Sofia Ogrezeanu (viitoare Ionescu, prin căsătorie), pe atunci tânără studentă la Facultatea de Medicină Umană din București, a operat la Spitalul nr. 9 din București un copil grav rănit într-un bombardament, ceea ce i-a garantat intrarea în așa-numita echipă neurochirurgicală de aur a României,alături de prof. dr. Dimitrie Bagdasar, şi devenind, după unii, prima femeie neurochirurg din lume. Își susține doctoratul în medicină şi chirurgie în
1945, an în care se şi căsătorește cu doctorul Ionel Ionescu, secundar neurochirurg, cu care a avut doi copii. Timp de 47 de ani realizează operații pe măduva spinării şi creier şi se remarcă prin lucrări științifice apărute în numeroase publicații internaționale de prestigiu.
Sofia Ionescu Ogrezeanu a fost prima femeie neurochirurg din lume, crescută la „şcoala“ marelui Dumitru Bagdasar, în echipă cu la fel de celebrul Constantin Arseni şi cu soţul ei, Ionel Ionescu. Ironie a sorţii, consacrarea ei internaţională a fost ajutată de o… discriminare între sexe: un important personaj al spaţiului arab avea nevoie de un specialist pentru soţia lui, dar – conform restricţiilor religioase – medicul trebuia să fie femeie. Omul s-a interesat în toată lumea de un neurochirurg din sexul slab, şi a aflat de fălticineanca noastră – care a tratat-o cu bine pe doamna respectivă. Înainte de asta, însă, în bombardamentele care au devastat Bucureştiul în 1944, ajunsese la căpătâiul unui copil rănit, pentru care intervenţia chirurgicală era de maximă urgenţă. Nici un medic consacrat nu era disponibil în acea clipă, toţi fiind sufocaţi de numărul mare al răniţilor. Spre surprinderea generală, inclusiv a lui Bagdasar, tânăra – pe atunci – studentă n-a ezitat să intervină, salvând copilul.
Un produs Blogger.