postheadericon Sarmiza Bilcescu

Ceva banal astazi ca o femeie sa obtina doctoratul in drept. Dar in Europa sfarsitului de secol XIX , intr-o lume dominata politic, economic si social de barbati, aceasta realizare a unei romance trecea ca ceva sensational. 
Sarmiza Bilcescu, prima femeie înscrisă la Facultatea de Drept din Paris, prima din lume care a obţinut titlul de doctor în Drept la Sorbona şi prima femeie avocat din Europa.
Pentru ca sa va conving am sa transcriu in continuare un articol deosebit de elogios la adresa Sarmizei Bilcescu aparut in Foaia populara numarul din 31 mai 1898:
Prima femeie doctor in drept din Europa-Sarmiza Bilcescu
Articolul din Foaia populara - 31 mai 1898
Singura femee doctor in drept in tara romaneasca.
Cine n’o cunoaste?
Fiica d-lui Bilcescu, marele proprietar din capitala, si-a terminat studiile universitare la Paris, unde a luat doctoratul magna cum laude.
Reintoarsa in tara, a fost obiectul admiratiunei si curiozitatei generale.
Spirit neobosit, a cautat sa’si desfasoare activitatea, dar a fost impiedicata: nu I s’a acordat dreptul de a pleda.
Daca energia i-a fost ast-fel impiedicata intr’o directie, in schimb comorile sufletesti s’au desfasurat in toata splendoarea lor: a face bine , nimeni nu e in stare a te opri.
Cine nu a vazut-o in comitetul de patronare a atator baluri cu scopuri de bine-facere? Cine nu a zarit-o ore intregi la societatea “Furnica”, unde, ca o adevarata furnica, aduna din toate partile spre a ajuta atatea fete sarace, care si azi o bine-cuvanteaza?
Si in aceasta neincetata activitate: a imparti in dreapta si stanga mila, a trecut cati-va ani dupa reintoarcerea sa in tara.
Si, intr-o zi, Bucurestenii aflara cu entusiasm ca d-soara Sarmisa Bilcescu va demeni Doamna Alimanisteanu, sotia celui mai distins inginer de mine, destinat a ocupa inalte demnitati in tara.
Azi. D-na Alimanisteanu nu va mai bate, de sigur, la portile Inaltei Curti de Casatie solicitand dreptul de a pleda: azi bate la portile vietei, invocand dreptul pe care natura nu’l refuza nici unei fiinte, femee sau barbat, dreptul cel sfant, cel inalt: acel al membrului folositor societatei.
Moare in anul 1935 si este inmormantata la Bilcesti, imbracata in costum popular. Regina Maria a scris in telegrama de condoleante trimisa fiului Sarmizei Bilcescu: Te rog a primi cele mai sincere condoleante la moarte vrednicei tale mame, care a fost una din cele mai distinse si mai destoinice dintre femeile romane. ( cf. Viata exemplara a unei romance: Sarmiza Bilcescu Alimanestianu – Mihail Stoica – 1946).
 

Un produs Blogger.