postheadericon Nicolae Titulescu

Nicolae Titulescu, profesor universitar de drept civil, figura marcanta a diplomatiei europene in perioada dintre cele doua razboaie mondiale s-a nascut la 4 martie 1882 in familia unui distins avocat din Craiova.
- Si-a petrecut copilaria la tara, pe mosia tatalui sau, in comuna Titulesti, din Judetul Olt.
- Cursurile primare le-a urmat in cadrul pensionului Javet din Craiova, anual trecandu-si examenele la Scoala primara Obedeanu.
- Intra in 1893 cu media generala 10 in clasa I a liceului din Craiova. (la colegiul "Nicolae Balcescu")
- A fost cel dintai premiant de onoare al liceului.
- A fost cel mai stralucit elev al scolii, o adevarata mandrie a liceului.
- Terminand cursurile liceului, Nicolae Titulescu pleaca in Franta, unde se va forma ca jurist la Facultatea de drept din Paris.
- Isi sustine teza de doctorat cu subiectul "La theorie des droites eventuels" in fata comisiei prezidata de renumitul profesor de drept civil Planiol.
- In 1905 este numit profesor de drept civil la Universitatea din Iasi, iar in anul 1909 este transferat in aceeasi calitate la Universitatea din Bucuresti.
- In urma alegerilor din 1912, candidand pe listele Partidului Conservator-Democrat condus de Take Ionescu, ajunge deputat in Parlament.
- In 1917, Titulescu face parte din guvernul Ion Bratianu-Take Ionescu, incredintandu-i-se portofoliului finantelor.
- In 1920 este din nou ministru de finante.
- Tot in 1920, Titulescu isi incepe prodigioasa-i activitate de diplomat careia i se va consacra in exclusivitate, pana la retragerea din viata politica.
- Prima misiune diplomatica o indeplineste in 1920 ca delegat la Conferinta de Pace de la Paris.
In acelasi an este reprezentantul Romaniei la Conferinta pentru reparatii de la Spa.
- In 1921 este numit trimis extraordinar si plenipotentiar al Romaniei la Londra, post pe care-l va ocupa, cu o mica intrerupere pana in 1932.
- Intre 1920 si 1936 el a reprezentat Romania la sesiunile Adunarii Societatii Natiunilor si la lucrarile majoritatii sesiunilor Consiliului Ligii.
- A FOST ALES, DE DOUA ORI CONSECUTIV IN 1930 si 1931, PRESEDINTE AL LIGII NATIUNILOR, ceea ce nu s-a mai intamplat cu nimeni altcineva.
- Nicolae Titulescu a incetat din viata la 17 martie 1941. 
- Nicolae Titulescu s-a afirmat ca mare orator in prima jumatate a secolului nostru si s-a impus in chip deosebit ca diplomat de talie internationala.
- S-au intimplat cazuri, cum a fost acela din Camera Comunelor din 1937, cand parlamentarii englezi - vrajiti de elocinta diplomatului roman - au cerut lui N. Titulescu sa repete discursul in limba engleza.
- Vreme de 2 decenii, Nicolae Titulescu om de vasta cultura, dotat cu un ascutit spirit analitic, si-a slujit tara cu abnegatie si inegalabila competenta; si, la capatul unui zbucium fara ragazuri si al unei munci incordate reusise sa devina, in epoca dintre cele 2 razboaie, PERSONALITATEA CEA MAI PRESTIGIOASA A VIETII POLITICE INTERNATIONALE.
Un produs Blogger.